Voeding

Gezond eten is zoals we allen weten heel erg belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Jouw voeding is je brandstof, en elk product heeft zijn eigen steentje bij te dragen. Het allerbelangrijkste is dat elke maaltijd een volwaardige maaltijd is. Daarmee wordt bedoeld dat er in elke maaltijd koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten en groente of fruit moet zitten.

Er gaan veel geruchten rond over diëten en kuurtjes, en de een zou nog sneller en beter moeten werken dan de ander. Dit is om meerdere redenen niet te doen; het wordt saai, je mist meer dan de helft van de brandstoffen, je hebt minder energie, je wilt weer eens op stap of uit eten. Dan komt er ook nog eens bij dat als je na je kuur wel weer normaal gaat eten, alles er gewoon weer aan komt.

Ik heb tientallen mensen begeleid met het 12 weken programma. Dit is een succesvol programma omdat het geen dieet is, maar een leefstijlverandering. Het is belangrijk om dingen te veranderen die voor jou vol te houden zijn. Je wilt echt op zijn tijd wel eens een verjaardag taartje, een wijntje of uit eten. En dat kan ook gewoon! Zolang de basis goed zit, en je binnen je kcal doel blijft zitten, is niets onmogelijk. Het motto is wel: hoe meer je laat, hoe sneller het gaat! Hier een aantal bevindingen van klanten.

Zelf ben ik momenteel begonnen met glutevrij, lactosevrij en soja vrij eten. Ik had ontzettend veel klachten en ben daarmee naar Linda van der Rijt gegaan van praktijk Natuurlijk Veelzijdig. Zij heeft mij dit advies gegeven en geadviseerd om 2x per week vette vis eten en 1x per maand rundvlees. Ik ga voortaan elke vrijdag naar de biologische markt om onbespoten groente en verse vis te halen, en merk met alle adviezen super veel verschil! Mijn gerechten zijn geschikt voor iedereen, je kan makkelijk verschillende soorten meel gebruiken voor hetzelfde gerecht, met zuivel idem dito!

Een korte uitleg waarom we volwaardige maaltijden nodig hebben:

Waarom Koolhydraten?
Deze zorgen voor energie in ons lichaam, zoals de lichaamstemperatuur, goed functionerende hartslag, ademhaling en bevorederen de concentratie. Hersenen halen hun energie namelijk uit glucose, het stofje waarin koolhydraten worden omgezet. Er zijn 2 soorten koolhydraten:
Langzame koolhydraten
Zorgen voor een vol en verzadigd gevoel. Hier heb je lang energie van en minder snel een hongergevoel. De koolhydraten die boven aan je lijstje staan, bevatten dit allemaal.
Snelle koolhydraten
Meestal suikerrijk en ongezond voedsel. Hier heb je heel snel energie van, maar je bloedsuikerspiegel gaat daarna wel zakken waardoor je weer moe wordt.
Dit zijn producten met ‘wit’ meel; witbrood, witte pasta, witte rijst, snoep, frisdrank, gebak, ijs, cornflakes, ontbijtkoek & cruesli valt hier ook onder.

Waarom vetten?
Vetten zorgen ervoor dat je ogen, hersenen en spieren goed werken en is een energiebron voor je lichaam. Ook zorgen vetten ervoor dat je vitamine A,D,K en E in je lichaam op kan nemen. Er zijn 3 soorten vet:

– Verzadigd vet: zoals vlees, vis, boter, room
– Transvet: snacks, frituurvet, gebak
– Onverzadigd vet: olijfolie, avocado, noten
Vetten zijn essentieel in het gezonde leven, zoek daarbij dat wat goed bij jou past! Teveel verzadigde en trans vetten zijn verkeerd. Als je daar te veel van binnenkrijgt verhoogd dat de kans op een te hoge cholesterol en dus hart en vaat ziekten.
LET OP: vet trekt plastic in! Koop olijfolie in glazen flessen, roomboter ipv bakjes boter etc

Waarom eiwitten?
Eiwitten worden gebruikt om te groeien, het spierweefsel te herstellen en behouden van spiermassa. Ook maken ze belangrijke hormonen en enzymen aan. Als grove gemiddelde berekening heb je per persoon 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Dit kan natuurlijk altijd afwijken door bijvoorbeeld de dagelijkse beweging. Te weinig eiwitten kan het herstel niet optimaal ondersteunen of massa behouden, te veel eiwitten zetten zich om in vet. Eiwit shakes zijn een supplement. Supplementen zijn nodig als je dat wat je nodig hebt niet geheel uit voeding kan halen. Als je je aan het schema houdt en de juiste balans vind, zal dit zelden tot niet nodig zijn.

Waarom de kcal tellen?
Het tellen van je voeding is handig want dan kun je inzien welk product meer van iets bevat. Als voorbeeld: in het begin van je dag wil je lang verzadigd zijn. Je kiest voor meer koolhydraten in verhouding tot de andere macro’s. Havermout is een perfect voorbeeld:
40 gram havermout 148 kcal 23,6 gr klh 5,6 gr eiwit 2,8 gr vet
200 ml magere melk 72 kcal 10,2 gr klh 7,4 gr eiwit 0,2 gr vet
Handje walnoten 177 kcal 1,4 gr klh 4 gr eiwit 17 gr vet

Zoals je ziet heeft havermout in tegenstelling tot de rest het meeste grammen koolhydraten. Melk doe je erbij voor de eiwitten, en walnoten voor de vetten. Ik hoor je denken: die walnoten hebben de meeste kcal, waarom? Dat is heel simpel, vetten geven veel energie waar je lang verzadigd van bent.
1 gram eiwit geeft 4 kcal
1 gram koolhydraat geeft 4 kcal
1 gram vet geeft 9 kcal

%d bloggers liken dit: